русский корабльнахуй
 
Здоров'я  07 серпня 2024 10:20 

У Чернівцях медики обласної лікарні зробили неймовірне: дістали масивний тромб із головного мозку пацієнта

підтримай автора: оригінал
7
4.8k
0
Медики Чернівецької обласної клінічної лікарні дістали масивний тромб із головного мозку пацієнта. Для цього їм знадобилося зробити надріз завбільшки лише 2 міліметри.
Як повідомляє Чернівецька обласна рада, ендоваскулярна тромбектомія при ішемічному інсульті – це інноваційний метод лікування, який уже впродовж року застосовують в Чернівецькій обласній клінічній лікарні. У випадку дотримання умов «терапевтичного вікна» процедура дозволяє запобігти ушкодженню мозку.
За словами медичного директора з організації невідкладної допомоги Людмила Збанчук, наразі існують сучасні діагностичні та лікувальні методики, які дозволяють в найкоротші терміни виявити оклюзію, тобто непрохідність, артерій і забезпечити як механічну, так і медикаментозну реваскуляризацію.
Це дозволяє не тільки зберегти життя пацієнту, але і значно зменшити інвалідизацію, пришвидшити лікування та покращити якість його життя.
«У випадку оклюзії мозкових артерій, спричиненої масивним тромбозом, тромболітична терапія є неефективною. Необхідно проводити тромбектомію – видалення тромбу механічним шляхом. Ця методика є максимально ефективною, якщо її виконати впродовж 6 годин з моменту ураження судин», – каже Людмила Збанчук.
«Уперше мали справу з досить масивним тромбозом. Були тромбовані відразу дві артерії головного мозку – передня мозкова та середня мозкова. Застосувавши тромбектомію, вдалось повноцінно реканалізувати обидві мозкові артерії – відновити кровообіг в головному мозку», – додає інтервенційний хірург лікарні Назар Гандзій.
Оперативне втручання проводиться за допомогою ангіографа, який візуалізує судини. Через пункцію, діаметром до 2-х міліметрів, стегнової артерії завели високотехнологічні неврологічні інструменти, призначені для проведення аспірацій (неврологічні мікрокатетери, мікропровідники, аспіраційні катетери, стент-ретривери) до місця тромбозу судин.
У даному випадку в середні та проксимальні відділи передньої та середньої мозкових артерій. Застосувавши декілька комбінованих методик тромбаспірацій, з одночасним використанням стент-ретривера, аспіраційних катетерів, аспіраційної помпи – дістали тромботичні маси із мозкових артерій.