русский корабльнахуй
 
Україна  03 серпня 2024 17:34 

Прогнозують поступове підвищення тарифів на комунальні з 2025 року: які послуги здорожчають

підтримай автора: оригінал
13
890
0
Ілюстративне фото
Національний банк України очікує поступове зростання тарифів на комунальні послуги у наступні роки.
Очікується, що вже у 2025 році почнеться приведення платіжок до «економічно обґрунтованих рівнів». Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Громадське.
Так, у наступні роки можуть зрости ціни на газ, опалення та постачання гарячої води. Основними причинами підвищення тарифів є складна ситуація в українській енергосистемі через російські атаки дефіцит бюджету.
У НБУ прогнозують, що відтермінування рішень про підвищення цін на комунальні послуги може призвести до зниження рівня інфляції та водночас до погіршення фінансового становища енергокомпаній та збільшуватиме квазіфіскальний дисбаланс.
Аналітики Нацбанку стверджують, що відтягування рішення про підвищення комуналки посилить ризики нестабільності на енергоринку, погіршить інвестиційний потенціал галузі та по суті є неминучим.
Зазначимо, що після початку повномасштабної війни в Україні уряд запровадив мораторій на примусове стягнення та відключення від мереж боржників з комуналки. А втім, у 2024 році цей мораторій скасували. Нині обмеження діють лише у разі, якщо будинок споживача зазнав пошкодження внаслідок бойових дій.