русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  03 серпня 2024 09:58 

Спека не завадила, урожай непоганий. На Буковині тривають жнива

підтримай автора: оригінал
11
1.8k
0
На Буковині тривають жнива – аграрії вже завершили збір ранніх зернових культур. У роботу фермерів втрутилася аномальна спека, якої не було десятки років. Чи вплине це на врожай, розповідає molbuk.ua.
"Поки що спека не позначилася на врожаї. Треба буде робити висновки після збору пізніх культур – сої, кукурудзи тощо. До спеки було достатньо опадів. Агрономи нам розповідали, що коренева система набрала достатньо вологи, тому врожайність очікуємо щонайменше на рівні минулого року", – каже начальник управління агропромислового розвитку ОВА Інна ВОВЧУК.
Синоптики зазначають: попри спеку, агрометеорологічні умови в області задовільні. Однак на сході регіону проблеми все ж є: через нестачу опадів та спеку в кукурудзи посохло листя, у сої – квіти, зав’язь і бобів.
Та в ОВА запевняють, що жодне підприємство до них не зверталося з цього приводу.
"Коли є якісь проблеми, підприємства до нас звертаються. Ми створюємо робочу групу, яка обстежує поля і складає акти про те, що на певному полі не буде врожайності чи його треба засівати заново. Таких звернень не було, – каже І. Вовчук і додає: – Зараз зібрали ранні культури, тобто озимину, яку посіяли ще у 2023 році. Поки що врожайність ранніх культур дещо краща, ніж торік. Цьогоріч аграрії планують зібрати добрий урожай".
За даними ОВА, цьогоріч буковинські фермери збирають в середньому 58 центнерів з гектара, що на 6 % більше, ніж за попередній період 2023 року.
"Спека впливає погано. Через нестачу вологи буде менший урожай, але наскільки не можна зараз точно сказати. Кукурудза, бувало, засихала, що підтверджувало нестачу вологи. Проте згодом пішов дощ – і ситуація стала кращою", – говорить фермер Олександр ВОЄВІДКО з Кадубівців.
Все ж основною проблемою для аграріїв, за словами пана Олександра, є недооцінювання продукції на ринку.
"Нещодавно ціни були нормальними. Наприклад, кукурудзу ми збували за 6500 гривень за тонну з ПДВ. Проте, яка буде ціна після жнив, не знаю. За кордоном також немає вигідної ціни. Цей рік не буде збитковим, але сильного прибутку також не отримаємо", – каже О. Воєвідко.
Керівник фірми "Захід-Агро", що засіває поля Вижниччини та Сторожинеччини, Микола СКУТАР зазначає: попри спеку, урожай має бути добрим.
"Наша фірма вже завершила збирати пшеницю. У господарстві середня врожайність цієї культури – близько 75 центнерів на гектар. Це непогано, навіть краще, ніж торік. Кукурудза ще росте, але прогнозуємо врожай близько 110-120 центнерів з гектара", – зазначив М. Скутар.
Довідка
Під час збору ранніх культур фермери області намолотили понад 192 тисячі тонн пшениці, ячменю – понад 111 тисяч тонн, вівса – три тисячі тонн.
Урожайність по області в середньому становить 58 центнерів з гектара. Це більше на 5,7 центнера проти попереднього року.
Редактор: Євгеній Пірожков
3-08-2024, 09:58