русский корабльнахуй
 
Новини України  02 серпня 2024 12:58 

На скільки здорожчає пальне через підвищення акцизів: в НБУ назвали цифри

підтримай автора: оригінал
14
597
0
Підвищення акцизних податків зумовить зростання цін на пальне, проте через певні фактори подорожчання пального в найближчі місяці суттєво сповільниться. Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.
"Підвищення акцизних податків підживлюватиме зростання цін на пальне. Водночас через ефект бази порівняння, також зумовлений податковими змінами, подорожчання пального в найближчі місяці суттєво сповільниться – з 25,5% р/р у червні, до 12% р/р у грудні", – йдеться в документі.
Регулятор пояснює, що короткостроковий знижувальний тиск матиме й значна пропозиція пального завдяки запасам, сформованим напередодні підвищення акцизів. Проте в міру їх вичерпання й під впливом підвищення акцизів та ефектів перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди ціни на пальне зростуть наприкінці 2024 року – на початку 2025 року.
"Через вплив на собівартість це додатково тиснутиме на вартість окремих товарів і транспортних послуг. Але з наступного року зниження світових цін на нафту компенсує подальше зростання акцизного навантаження. У результаті зростання цін на пальне суттєво сповільниться – до 4%", – прогнозує Нацбанк.
Редактор: Аліна Книжник
2-08-2024, 12:58