русский корабльнахуй
 
Новини України  01 серпня 2024 09:57 

Медовий спас 2024: чого не можна робити на свято Маковія

підтримай автора: оригінал
16
1k
0
З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський церковний календар. Тепер всі свята з фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше, ніж це було рік тому.
Тому перший з трьох літніх Спасів — Медовий спас (Маковія) у 2024 році припадає вже на 1 серпня. Далі 6 серпня буде Яблучний спас, а 16 серпня – Горіховий спас. Кожне церковне свято накладає певні зобов’язання та обмеження. Чого не можна робити на Маковія – далі у матеріалі "Прямого".
На день Маковія не можна працювати на городі, на присадибній ділянці та вдома. Не можна копати, будувати, шити, прати чи прибирати. Всю роботу треба закінчити 31 липня.
Починаючи з 2 серпня не можна купатися в озерах та річках, інакше, за повір’ям, виникає ризик потонути або серйозно захворіти. До Медового спасу востаннє за рік потрібно купати худобу, щоб зберегти її від захворювань.
На Маковія можна збирати мак та мед. Проте під час цього процесу, а також йдучи на пасіку, не можна голосно розмовляти, щоб не налякати бджіл й не зіпсувати меду.
Також на Маковія варто утриматися від сварок та лихослів’я. Не можна бажати комусь зла, щоб не накликати нещастя на себе.
Редактор: Алісія Давид
1-08-2024, 09:57