русский корабльнахуй
 
Україна  01 серпня 2024 09:45 

Перша партія винищувачів F-16 в Україні: що відомо та як це коментують в ОП

підтримай автора: оригінал
9
728
0
Ілюстративне фото
Точна кількість літаків невідома. Офіційно про це наразі не заявляли.
Україна отримала першу партію винищувачів F-16, повідомило 31 липня видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела.
«За словами людей, знайомих з цим питанням, які говорили на умовах анонімності, крайній термін передачі військових літаків американського виробництва був до кінця цього місяця, і він був дотриманий. За їхніми словами, кількість літаків невелика», – йдеться у матеріалі.
Джерела видання зазначають, що незрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які навчалися разом із західними союзниками протягом останніх місяців, одразу використати літаки чи процес займе більше часу, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Радіо Свобода.
Пізніше інформацію про прибуття літаків підтвердило агентство Assotiated Press з посиланням на американських чиновників.
Британське видання The Telegraph наголошує, що західні літаки бійці ЗСУ вже застосували для бойових вильотів в Україні. Вони використовувались для протиповітряної оборони.
Крім того, про це ж написав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс в соцмережі Х.
«F-16 в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою», - зазначив він.
Реакція Офісу президента
Михайло Подоляк заявив, що Україна не буде ані підтверджувати, ані спростовувати повідомлення ЗМІ про прибуття винищувачів. За його словами, у цьому питанні необхідний «туман війни».
Україна офіційно не підтверджує і не спростовує інформацію, яка з’явилася у західних ЗМІ про прибуття до країни першої партії винищувачів F-16. Про це у середу, 31 липня, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.
Також у Білому домі відмовилися підтверджувати доставку в Україну перших винищувачі F-16 від партнерів.
Про це на брифінгу 31 липня говорив представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, пише Європейська правда.
Кірбі запитали, чи може він підтвердити інформацію ЗМІ про поставку Україні перших західних винищувачів.
«Вам потрібно говорити з українцями. Я, звичайно, не буду говорити про можливості озброєння. Я лише хочу нагадати, що як ми говорили раніше, і говорили це на саміті НАТО, що процес передачі Україні F-16 просувається вперед. Ми говорили, що літаки будуть готові до операцій до кінця літа. Немає причин у цьому сумніватися», – зазначив Кірбі під час брифінгу.