русский корабльнахуй
 
Право  30 липня 2024 08:46 

Українцям будуть по-новому рахувати стаж для пенсії

підтримай автора: оригінал
17
69.5k
1
В Україні набув чинності закон, який суттєво змінює механізм нарахування громадянам страхового стажу для пенсії. Йдеться про тих, хто працював не лише в Україні, але й за кордоном.
Новий механізм нарахування стажу відтворений у законі №3674, який був ухвалений 25 квітня 2024 року. Які принципові зміни містить цей закон, розповів пенсійний експерт Сергій Коробкін, пише видання Today.ua.
Законодавці нарешті вирішили питання, що турбувало багатьох українців, яким випало працювати за кордоном. З тих чи інших обставин багатьом нашим співвітчизникам довелося працювати поза межами України. Для декого заробітчанство було основним джерелом доходів тривалий час. І люди непокоїлись, що стажу, заробленого в Україні, їм може не вистачити для отримання пенсії у рідній державі.
Щоправда, з деякими країнами в України були укладені пенсійні угоди про взаємне визнання стажу роботи. Зокрема, такі угоди існують із Литвою, Латвією, Естонією, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Португалією, Польщею, Німеччиною та Іспанією.
Проте географія заробітчанства українців значно ширша, і укладені угоди не охоплювали її навіть наполовину.
Новий закон поклав цьому край. Тепер українцям для обчислення страхового стажу враховуватимуть період роботи за кордоном. Це дасть змогу багатьом громадянам вчасно вийти на пенсію та й взагалі вийти на пенсію.
Водночас, при обчисленні розміру пенсії закордонний період роботи не будуть враховувати. Для обчислення братимуть лише період роботи в Україні.
Природно, що для підтвердження своєї роботи за кордоном українці муситимуть представити якісь документи. Які саме - наразі невідомо. Немає ще ухвалених підзаконних актів до цього закону, які повністю розтлумачать механізм нарахування закордонного стажу та вимоги до його підтвердження.