русский корабльнахуй
 
Чернівці  26 липня 2024 15:46 

Як депутати Чернівецької міськради розглядали питання про створення антикорупційного відділу

підтримай автора: оригінал
11
635
0
Фото: МА АСС
Депутати Чернівецької міської ради на сесії 25 липня розглядали питання про створення відділу з питань запобігання та виявлення корупції Чернівецької міської ради.
Як зауважив керівник юридичного відділу міськради Сергій Венгринюк, відділ необхідно створити на виконання вимог законодавства, пише МА АСС.
«Закон із запобігання та протидії корупції вимагає ряд дій, які мали би вчинятися саме за участі таких уповноважених осіб. (...) У відділі працюватимуть троє осіб, хоча НАЗК нам рекомендує п'ятьох, ми йдемо по мінімальній кількості», - зауважив Сергій Венгринюк.
За словами Ольги Обершт, радниці міського голови з питань публічності, підзвітності та запобігання корупції, наразі питаннями із запобігання корупції у міській раді займаються люди, які за власної ініціативи понаднормово працюють і не отримують заробітну плату за цю роботу.
«Ми співпрацюємо з міжнародними партнерами і часто постає питання про те, як міська рада відповідає вимогам антикорупційного законодавства, етичним стандартам. Мандат цього підрозділу полягає у тому, щоб розробляти план доброчесності міської ради, щоб працювати за чек листом корупціогенних факторів і щоденно, а не ситуативно, напрацьовувати конкретні пропозиції, моніторити їх виконання».
Основними завданнями такого відділу, згідно з Законом, є:
1) розроблення, організація та контроль за проведенням заходів щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним з корупцією;
2) організація роботи з оцінки корупційних ризиків у діяльності відповідного органу, підготовки заходів щодо їх усунення, внесення керівнику такого органу відповідних пропозицій;
3) надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції;
4) здійснення заходів з виявлення конфлікту інтересів, сприяння його врегулюванню, інформування керівника відповідного органу та Національного агентства про виявлення конфлікту інтересів та заходи, вжиті для його врегулювання;
5) перевірка факту подання суб’єктами декларування декларацій та повідомлення Національного агентства про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному відповідно до цього Закону порядку;
6) здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства;
7) забезпечення захисту працівників, які повідомили про порушення вимог цього Закону;
8) інформування керівника відповідного органу, Національного агентства або інших спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції про факти порушення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції.
Також закон визначає, що керівник даного відділу підзвітний і підконтрольний міському голові, який своєю чергою забезпечує гарантії незалежності відділу від впливу чи втручання у його роботу. Керівник відділу може бути звільнений за ініціативи міського голови, однак лише умови надання згоди Національним агентством.
«Йде мова про те, що ми декларуємо свою відкритість, декларуємо те, що міська рада сприяє тому, щоб усунути корупційні ризики. Антикорупційною діяльністю в основному, так було прийнято, у нас займалися громадські активісти, які не були дотичні до органів влади. На даний момент давайте трошки перелаштовувати роботу. Окрім того, що активісти надалі цим займатимуться, ми все ж таки маємо всередині своєї структури створювати відділи, які будуть, крім того, що моніторити ситуацію щодо дотримання корупційних ризиків, так само консультувати й супроводжувати нашу роботу і давати якісь рекомендації», - висловився Тарас Прокоп, депутат від фракції «Єдина Альтернатива».
На противагу, Антоніна Бабюк, депутатка від фракції «Команда Михайлішина» зауважила, що такий відділ не повинен підпорядковуватися міському голові, а має бути незалежним: «Тоді це буде дієвий відділ, а не прийняте рішення просто для галочки».
За словами Романа Клічука, Чернівецького міського голови, всі антикорупційні європейські структури давно наголошують на важливості створити такий відділ, адже це європейські стандарти: «Нас змушує НАЗК це зробити. Які можуть бути аргументи виконати закон? Вперше це питання ми винесли ще у 2022 році. Попадемо в історію, що суд змусить нас (ухвалити це рішення. - ред)».
Так, рішення про створення антикорупційного відділу у Чернівецькій міській раді виносили на розгляд декілька разів. Воно так і не отримало необхідної кількості голосів.