русский корабльнахуй
 
Здорово  26 липня 2024 00:50 

У МОЗ пояснили, коли потрібна екстрена вакцинація

підтримай автора: оригінал
10
728
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
МОЗ повідомило про випадки, коли необхідна екстрена вакцинація дорослих та дітей. Це стосується травм, контакту з хворими на кір та укусів тварин з підозрою на сказ.
Загалом вакцинація повинна відбутись згідно з Національним календарем, а втім, подекуди дорослим та дітям необхідне екстрене щеплення. Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я, пише Медіа агентство АСС.
У МОЗ підкреслюють - якщо ви не вакциновані або пропустили щеплення, ви та ваша дитина можете наражатися на небезпеку.
Ось деякі випадки, коли потрібна екстрена вакцинація:
Правець
Якщо ви отримали травму, яка порушила цілісність шкіри чи слизових оболонок, отримали обмороження, опік, прокол шлунково-кишкового тракту або вас вкусила тварина, лікар може рекомендувати екстрену вакцинацію від правця, особливо якщо ви або ваша дитина не вакциновані або минуло понад 5 років з часу останнього щеплення.
Сказ
Люди, яких покусали дикі тварини або тварини з підозрою на сказ, потребують негайної вакцинації. Навіть незначні подряпини чи сліди слини тварини є підставою для звернення до лікаря у найближчий травмпункт. Лікар визначить схему введення антирабічної вакцини.
Кір
Екстрена вакцинація може бути необхідною для дітей та дорослих, які не були щеплені або не хворіли на кір, після контакту з хворою людиною.
«Рекомендацію щодо екстреної вакцинації може надати лише лікар під час огляду чи консультації. Це не завдання для Google, подруги чи Facebook. Лікар врахує всі фактори, пов’язані з вашим станом здоров'я та хронічними захворюваннями», - наголошують у міністерстві.
У відомстві також нагадують, що слід оберігатись дифтерії, кору, гепатиту A чи В, вітряної віспи. У випадку контакту з такими хворими варто обов'язково проконсультуватись з лікарем.