русский корабльнахуй
 
Новини України  25 липня 2024 21:37 

Що буде з курсом долара на початку серпня: прогноз банкіра

підтримай автора: оригінал
6
1k
3
Останні дні липня, як і перші дні серпня, на валютному ринкустануть певним чином досить спокійними та врівноваженими, адже пісня періоду зростання курсових показників НБУ своєчасно відреагував - в рамках режиму "керованої гнучкості" вдалося трохи притишити темпи курсових рекордів і новий коридор очікується на рівні 40,7-41,7 грн/дол.
У коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий розповів, що висхідний тренд змінюватиметься спадним і навпаки, однак з ледь помітним "просуванням" (продавлюванням) курсів вгору. Водночас інші показники ринку не вибиватимуться за межі системи валютних змін як похідної від режиму "керованої гнучкості" (це і різниця між курсами купівлі/продажу, різниця курсів на міжбанку і готівковому ринку, "люфт" курсів (конкуренція курсів) на готівкову ринку тощо.
"І можна очікувати, що саме в серпні можуть бути сформовані нові валютні коридори допустимих і об’єктивних коливань: 41-42 грн/дол. та 44-47 грн/євро. Однак це не станеться зненацька, всі зміни будуть повільними і поступовими", - сказав експерт.
Лєсовий додав, що станом на 1 серпня офіційний курс долара цілком може перебувати на рівні 40,8-41 грн, що означатиме поновлення девальваційних процесів, які за підсумками липня можуть скласти до 1-1,3% (він нагадав, що станом на 1 липня офіційний курс долара був 40,45 грн).
Банкір прогнозує, що "базові" характеристики валютного ринку наступного тижня будуть такими:
- коридори валютних змін: на міжбанку 40,7-41,7 грн/дол та 43,5-45,5 грн/евро, на готівковому ринку 40,7-42 грн грн/дол та 43,5-46,5 грн/евро;
- щоденні курсові зміни: на міжбанку - до 0,2-0,3 грн, у банках - до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах - до 0,5 грн;
- середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку: залежно від валюти до 0,3-0,5 грн;
- тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.
"Отже, курс валют поволі зростатиме, однак таке зростання буде під наглядом регулятора: будь-які агресивні та хаотичні зміни майже неможливі. Водночас зростання курсів є цілком очікуваним, адже наприкінці року (як закладено в бюджеті) курс американської валюти може сягнути 42,1 грн, а загальна інфляція складе до 8,2% (очікується, що до кінця року інфляція прискориться до 6%)", - резюмував Лєсовий.
Редактор: Аліна Книжник
25-07-2024, 21:37