русский корабльнахуй
 
Інтерв'ю  24 липня 2024 18:20 

Шість людей на місце! У ЧНУ ім. Юрія Федьковича бум з охочих вступити в аспірантуру, щоб мати відстрочку від мобілізації - Суспільне

підтримай автора: оригінал
14
9.2k
1
Новий ректор ЧНУ ім. Юрія Федьковича Руслан Білоскурський
Цьогоріч понад 1700 людей зареєструвалися для складання вступних іспитів на аспірантуру у Чернівецькому національному університеті. Це орієнтовно шість охочих на одне місце. Водночас вони можуть скласти іспит в ЧНУ, але вступити в інші виші.
Про це в інтерв'ю Суспільному розповів ректор Руслан Білоскурський.
За його словами, до початку повномасштабної війни у виші було орієнтовно 60 аспірантів. Наразі в аспірантурі до 300 людей.
"Ми в цьому році спостерігаємо рекордну кількість абітурієнтів в аспірантуру. Вона суттєво більша, ніж у попередні роки. Навіть з початком повномасштабного вторгнення у нас зросла кількість аспірантів, але ми навіть на половину не вичерпали ліцензійний обсяг", – каже Білоскурський.
Білоскурський каже, враховуючи таку кількість охочих, у виші впровадили складання фахового іспиту у формі тесту, а не усно. Так запобігають корупційним ризикам.
"Ми повністю забираємо суб'єктивний фактор та можливості спекуляцій з приводу інших схем для того, щоб кращі з кращих, які найбільш повно будуть відповідати критеріям, навчалися в аспірантурі", – каже Білоскурський.
Водночас кожен аспірант впродовж навчання має виконати індивідуальний план, зокрема підготувати певну кількість публікацій. Якщо цього не зробить, не пройде атестацію й може бути відрахований з аспірантури. Йдеться про десятки аспірантів щороку.
"Є чіткі показники, які повинні виконуватись. Ті, хто не виконує, з тими й прощаємося. Хтось відрахований за невиконання, а хтось — за власним бажанням: коли відчуває, що він не встигає завершити дослідження, свідомо відраховується, щоб підготуватись, поновитися знову і захистити свої дослідження", – розповідає ректор.
Інформацію про відрахованих студентів, які є військовозобов'язаними чи призовниками, подають до центрів комплектування. Це передбачає законодавство, каже Білоскурський.
Крім цього, ТЦК сповіщають про вступників, бо без військово-облікового документа не можуть зарахувати на навчання. Також інформують про працівників, які звільняються з роботи у виші.
Що відомо про відстрочку від служби під час навчання
Від початку повномасштабного вторгнення кількість чоловіків від 25 років, які вступають на аспірантуру, зросла у 6,5 раза. Через це у Міносвіти цьогоріч змінили правила вступу.
Раніше навчання в аспірантурі, зокрема за контрактом, давало відстрочку від мобілізації під час воєнного стану. Цьогоріч, вступ за контрактом буде можливий лише на заочній та вечірній формах, які не передбачають відстрочки, йдеться на сайті МОН. Водночас вступити на денну форму можна лише за держзамовленням.