русский корабльнахуй
 
Чернівці  24 липня 2024 16:40 

У Чернівцях може з'явитися більше когенераційних установок

підтримай автора: оригінал
11
766
0
Фото: Василь Зазуляк
Місто зможе виробляти власну електроенергію і частково забезпечувати свої потреби самостійно.
Чернівці можуть отримати когенераційні установки. Місто довгий час шукало партнерів, перемовини із ними на фінальному етапі, повідомив заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк, пише Медіа агентство АСС.
Когенераційні установки — це обладнання розподіленої генерації, простими словами, це міні ТЕЦ, які завдяки спалюванню газу виробляють електроенергію та тепло. Серед переваг таких установок Василь Зазуляк виділяє:
1. Поповнення енергобалансу регіону — місто зможе виробляти власну електроенергію і частково забезпечувати свої потреби самостійно.
2. Забезпечення власною електроенергією об’єктів критичної інфраструктури, що дозволить їм не тільки безперебійно працювати, а й зменшити навантаження на всю енергосистему.
3. Паралельне виробництво тепла, тобто підвищення стабільності теплозабезпеченням населення та соціальної інфраструктури.
Так, у разі встановлення когенераційних установок, вже цьогоріч місто може отримати виробництво додаткових 17,2 МВт/год е/е, а наступного року ще 28,1 МВт/год. Разом із двома когенераційними установками, що вже є у міста, власне виробництво електроенергії буде на рівні 12-15% від споживання всього міста цього року і 25-30% наступного року. Також орієнтовно 25% теплоносія буде вироблятися автономно, що збільшить стабільність проходження опалювального сезону.
Однак, після закінчення воєнного стану партнер може на власний розсуд перемістити установки в інше місто, додає Василь Зазуляк.
«Хочу зауважити ще раз, наразі не йдеться про повну енергонезалежність міста. З березня ми шукали можливість хоча б частково забезпечити місто власною електроенергією. Це було важко, враховуючи, що ми не маємо власних ресурсів таких масштабів», - зазначив посадовець.
Відтак, проєкт рішення про співпрацю з партнерами задля встановлення когенераційних установок, виносять на розгляд депутатів міськради.
Приклади інших міст
Одним із яскравих прикладів ефективного використання когенераційних установок є місто Хмельницький, де перша така установка з'явилася ще у 2003 році. Про це йдеться у матеріалі Еспресо.Захід. Наразі у Хмельницькому 15 таких установок. Вони розташовані по різних об’єктах теплокомуненерго. Таким чином у Хмельницькому, де проживає майже 300 тисяч жителів, вибудували власну мережу дрібної генерації, завдяки якій місцеве теплокомуненерго повністю забезпечене власною електроенергією і навіть може її продавати.