русский корабльнахуй
 
Кордон  23 липня 2024 19:04 

Україна веде діалог з Молдовою щодо повернення «ухилянтів» – посол у Молдові

підтримай автора: оригінал
14
735
0
Київ веде діалог із молдовською владою щодо повернення з Молдови в Україну українських чоловіків призовного віку. Йдеться передусім про проблему «ухилянтів», яким Молдова відмовила у притулку, але які при цьому не повернулися в Україну.
Про це заявив посол України в Молдові Марко Шевченко в ефірі каналу TV8, пише Mind.
«Коли я спілкуюся з колегами, то кажу, що, якщо ми не можемо розв’язати велику проблему, краще розв’язувати менші наодинці – що робити з людьми, яким Молдова відмовила в наданні притулку», – сказав посол.
За його словами, цю проблему складно розв’язати, оскільки немає єдиної перевіреної статистики щодо кількості чоловіків призовного віку, які потрапили на територію Молдови.
«Є також пара запитань, на які я теж не можу отримати відповідь. Наприклад, є умовно 100 осіб (їх може бути 300 або 10), які, за даними молдовської Прикордонної поліції, незаконно перейшли державний кордон. Ці 100 осіб подали заяву про отримання притулку, завдяки якому вони потрапляють під захист міжнародної конвенції про притулок. Але уряд Молдови надає притулок лише 90 людям із цих 100. У зв’язку з цим у мене запитання: а де решта 10, яким Молдова не вважала за можливе надати притулок? Їх затримали? Ні. Вони повернулися додому? Ні. Вони або просто залишаються на території Молдови, або їдуть далі», – каже дипломат.
Український посол наголосив, що нинішнє законодавство та правова база з питань біженців і в Європі, і в Молдові не адаптовані під ситуацію, з якою зіткнулася Україна під час російської війни, і жодна розроблена процедура не передбачала початок повномасштабної війни в Європі у XXI столітті та появу мільйонів біженців.