русский корабльнахуй
 
Новини України  19 липня 2024 02:00 

13 українських прізвищ, які мають потойбічне коріння: перевірте своє

підтримай автора: оригінал
12
1k
0
Здебільшого українські прізвища утворилися від імені засновника роду або від його діяльності, проте є й екзотичніші варіанти. Наприклад, до таких можуть відноситися фольклорні персонажі на кшталт відомих героїв або нечисті.
Як повідомляє "Телеграф", в Україні мешкають люди, чиї прізвища як мінімум дивують.
Наприклад, на сході та півдні України можна знайти людей із прізвищем Русалка чи Русалкін (-а). У слов’янській міфології русалками називали духів, які живуть в озерах і річках і топлять наївних мандрівників.
Варто зазначити, що таке ім’я цих духів було поширене на території Росії, а от в українській традиції їх іменували мавками. Тому прізвища Мавко чи Мавкін частіше зустрічаються у західних областях.
Також в Україні можна зустріти людей із прізвищем Відьма та Відьмак, що явно вказує на те, що предки людини любили побалуватися "чорною магією".
Куди більш поширеним є прізвище Лісовик, а його носіїв можна знайти у всіх куточках країни. Пояснити це можна тим, що лісовик у слов’янській міфології не обов’язково був злим духом.
А ось питання, чому прізвище Змій популярне лише у Львівській та Харківській областях залишає простір для роздумів.
Впливовий персонаж української демонології Вій також має своїх "нащадків" в Україні. Їх небагато й живуть вони, як не дивно, не в Диканьці, а на Черкащині.
А от прізвищ, пов’язаних з чортами, тобто з менш "солідною" нечистістю, на кшталт Чортенка та Чортика зустрічається більше і вони розкидані по всій Україні.
Ну й куди ж без слов’янських перевертнів — вовкулак. Прізвище Вовкуленка в Україні рідкісне, але все ж таки зустрічається в південних областях.
Очевидно, що популярна у колах любителів фентезі споконвічна війна між перевертнями та вампірами в Україні завершилася на користь кровососів, яких у слов’янській традиції називали стригами.
Прізвище Стрига зустрічається часто й у всій Україні. Це не дивно з огляду на те, що наша країна розташована неподалік батьківщини графа Дракули.
Редактор: Євгеній Пірожков
19-07-2024, 02:00