русский корабльнахуй
 
Персоналії  16 липня 2024 01:11 

Романа Червінського відпустили під заставу. 27 народних депутатів та ще 51 особа виявили бажання взяти розвідника на поруки

підтримай автора: оригінал
10
766
0
Роман Червінський перебував під арештом з квітня 2023 року. Фото: Цензор.НЕТ
15 липня розвідника Романа Червінського відпускають під заставу у розмірі 9 мільйонів гривень. Він перебував під арештом з квітня 2023 року.
Про звільнення Червінського під заставу 15 липня повідомив його адвокат Віктор Василюк, пише NV.
«Героя-розвідника Романа Червінського відпустили під заставу! Нарешті Роман зможе обійняти своїх дітей, маму, дружину, сестру. Дякуємо усім, хто підтримував і наближав цю проміжну перемогу. Але боротьба ще триває!» — написав він на своїй сторінці у Facebook.
Ще один адвокат Костянтин Глоба написав, що розвіднику призначили заставу у розмірі 9 мільйонів гривень. Він зазначив, що судовий розгляд тривав сім годин, а 27 народних депутатів та ще 51 особа виявили бажання взяти Червінського на поруки.
Суспільне уточнило, що Червінський залишатиметься під вартою до внесення застави у понад 9 млн гривень. Рішення ухвалив апеляційний суд Кропивницького.
Справа Червінського: що відомо
Колишній співробітник ГУР Міністерства оборони Роман Червінський отримав підозру від СБУ про перевищення службових повноважень (за ч. 5 ст. 426−1 КК України) 21 квітня минулого року, 24 квітня його затримали. За даними правоохоронців, полковник разом з іншими людьми вирішив самовільно провести спецоперацію із захоплення літака ВКС РФ, пілот якого нібито погодився перейти на бік України.
За версією слідства, «операція» відбувалася без узгодження з державними органами та всупереч зауваженням СБУ. Унаслідок дій Червінського Росія отримала дані про розміщення військовослужбовців Повітряних сил ЗСУ та українських літаків і 23 липня 2022 року завдала удару по аеродрому Канатове. Унаслідок атаки загинув командир частини, 17 захисників дістали поранення. Україна втратила два бойові винищувачі, серйозно постраждали злітна смуга та інша техніка і будівлі.
За словами самого Червінського, після відмови ГУР займатися операцією її готувала СБУ, а його з командою залучили на останньому етапі для «допомоги з професійного погляду».
Невдовзі після обстрілу аеродрому Канатове ФСБ країни-агресора поширила заяву про те, що українська розвідка нібито готувала операцію з викрадення російських військових літаків, яку вдалося «зірвати». У ФСБ стверджували, що співробітники ГУР намагалися завербувати російських льотчиків, щоб ті відвели літаки на українські аеродроми в обмін на «грошову винагороду і гарантії отримання громадянства однієї з країн ЄС».