русский корабльнахуй
 
Новини України  13 липня 2024 09:43 

Скільки F-16 прибудуть до України цього літа: Bloomberg шокувало подробицями

підтримай автора: оригінал
19
985
0
Перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну вже цього літа, але їх кількість буде набагато меншою, ніж очікував Київ.
Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.
Один зі співрозмовників видання розповів, що Україна зможе прийняти на озброєння одну ескадрилью F-16 – від 15 до 24 літаків. Це значно менше ніж 300 винищувачів, про які просив Київ.
Інше джерело повідомило, що Україна розраховує отримати влітку шість бортів F-16. Можливо ще до 20 винищувачів прибудуть до кінця року.
За інформацією видання, процес передавання F-16 Україні ускладнювався через проблеми забезпечення запчастинами та мовний бар'єр під час навчання українських пілотів на Заході. Водночас союзники вважають, що в Україні недостатньо злітно-посадкових смуг, які відповідають вимогам до експлуатації F-16. Крім того, наявна аеродромна інфраструктура залишається вразливою для російських атак.
"Проблеми були настільки серйозними, що вони викликали сумніви в доцільності виправлення літаків в Україну і в тому, чи не є це занадто дорогою демонстрацією підтримки президента Володимира Зеленського", – пише видання.
Високопоставлений представник НАТО, ім'я якого видання не називає, повідомив, що планувальників Альянсу найбільше турбують три питання:
необхідність переконфігурувати літаки залежно від виконуваного ними завдання – розвідка чи бій;
відсутність в Україні якісних злітно-посадкових смуг та необхідної кількості надійних укриттів для F-16;
складність логістики техпідтримки літаків, зокрема підвищена потреба в запасних частинах та технічному обслуговуванні.
Інший представник НАТО зауважив, що такі рішення, як передавання винищувачів F-16, зазвичай реалізуються протягом трьох-чотирьох років, проте Україна намагається домогтися цього за лічені місяці.
Редактор: Аліна Книжник
13-07-2024, 09:43