русский корабльнахуй
 
Чернівці  07 липня 2024 09:37 

Сьогодні в Україні відзначають День Військово-Морських Сил

підтримай автора: оригінал
17
746
0
Ілюстративне фото
День Військово-Морських Сил України, або День ВМС 2024, а також День працівників морського і річкового флоту України, відзначають 7 липня.
На початку липня в Україні традиційно відзначають День Військово-Морських Сил України, а також День працівників морського та річкового флоту України.
Це професійне свято тих, хто цілодобово обороняє морські рубежі України та знищує загарбників на півдні нашої країни, щоденно виконує бойові завдання на суходолі, у повітрі та на морі, наближаючи нашу Перемогу, забезпечує боєготовність кораблів, а також цивільних робітників і службовців флотських установ і підприємств.
Про історію цієї дати пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Коли День ВМС України - історія дати
День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського і річкового флоту щорічно відзначають у першу неділю липня - згідно з указами Президента 2015 року.
Уперше День ВМС України відзначили в Севастополі 1 серпня 1997 року - тоді на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, які перейшли до складу ВМС України, урочисто підняли військово-морські прапори України.
Свято тоді встановили на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня - 1 серпня 1996 року), а цей день став всенародним оглядом бойової готовності українського флоту. У 2006 році День ВМС згідно з указом президента Ющенка стали відзначати в першу неділю липня, а з 2012 року за указом президента Януковича - в останню неділю липня (у цей день відзначають день флоту в росії). У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня ВМС України в першу неділю липня.
Цікаво, що саме з липнем пов'язані значущі дати в історії українського військового флоту:
- 5 липня 1918 року - оприлюднено закон про уніформу для українського флоту;
- 18 липня 1918-го - ухвалено закон про Військово-морський прапор України та створено постійне з'єднання Військово-морського Флоту Української держави - бригаду тральщиків;
- 21 липня 1992 року - сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України;
- 30 липня 1996 року - відбулися перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача ЗСУ «Море-96».
І одна з найяскравіших і найдавніших подій - у червні-липні 907 року відбувся морський похід київського князя Олега, який здобув блискучу перемогу під Константинополем.