русский корабльнахуй
 
Світ  07 липня 2024 08:11 

Латвія передасть Україні понад 2,5 тисячі безпілотників у липні

підтримай автора: оригінал
17
578
0
Ілюстративне фото
Латвія оголосила про постачання наступної партії безпілотників для України протягом липня в межах коаліції БпЛА. Українське військо отримає понад 2,5 тисячі бойових безпілотників різних типів і характеристик на 4 мільйони євро.
Про це повідомило Міністерство оборони країни, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Громадське.
Глава відомства Андріс Спрудс зауважив, що ці безпілотники виготовили сім латвійських компаній. Першу партію пакета на 300 дронів Рига обіцяє доставити вже найближчими днями.
«Коаліція безпілотників набирає обертів. […] Разом з учасниками міжнародної коаліції безпілотників ми постійно працюємо над постачанням в Україну бойових безпілотників різної потужності відповідно до поточних потреб та вимог випробувань української армії. Водночас значні кошти інвестуються в подальший розвиток і впровадження технології безпілотників», - заявив Андріс Спрудс.
Цьогоріч Міноборони Латвії виділило на потреби коаліції безпілотників 20 мільйонів євро, з яких понад 10 мільйонів витратять на закупівлі у латвійського оборонно-промислового комплексу.
Протягом квітня-травня Латвія відправила до України 135 бойових безпілотників різної потужності та засоби радіоелектронної боротьби на суму близько 1 млн євро. До кінця року країна продовжить закуповувати бойові безпілотники, насамперед FPV-дрони, якими можна керувати від першої особи.
Коаліція безпілотників
У січні Латвія узяла зобов’язання вести коаліцію дронів у межах Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».
Нині у коаліції безпілотників 14 країн - Латвія, Україна, Велика Британія, Австралія, Данія, Франція, Естонія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція.
Загалом учасники коаліції вже зібрали понад пів мільярда євро на постачання безпілотників до України. Також країни-учасники працюють над створенням спільного фонду, щоб вони могли швидше й ефективніше отримувати фінансування для виробництва дронів у країнах коаліції.