русский корабльнахуй
 
Новини  06 липня 2024 16:00 

Влада росії блокує VPN, щоб обмежити доступ росіян до міжнародних ЗМІ – розвідка Британії

підтримай автора: оригінал
19
-
-
Російська влада посилює блокування VPN-сервісів, «аби обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ і спростити можливість спецслужб стежити за громадянами», йдеться у повідомленні Міністерства оборони Британії.
За даними російських ЗМІ, з 4 липня на вимогу «Роскомнадзору» з російського App Store було видалено декілька VPN-додатків. Орган отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду у березні 2024 року, нагадують аналітики.
Роскомнадзор обґрунтував заборону тим, що програми начебто містять «нелегальний у Росії контент».
“Це майже напевно спрямовано на обмеження можливості громадянам отримати доступ до незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також спростити можливість спецслужб стежити за російськими громадянами”, – зазначає британська розвідка.
Крім того, 4 липня росЗМІ повідомили, що фсб росії вимагає від операторів зв’язку «відключити інтернет-телефонію VoIP, щоб нібито «зменшити кількість випадків шахрайства».
“Насправді ж, швидше за все, вона спрямована на розширення можливостей російської влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян та юридичних осіб”, – вважає розвідка Британії.
У зведенні британської розвідки зауважується, що “ці заходи відповідають зусиллям Росії контролювати внутрішній інформаційний простір та обмежити доступ громадян до інформації, яка відрізняється від офіційного порядку денного”.
У британській розвідці нагадали, що «ці зусилля робляться Кремлем вже давно». Зокрема у 2019 році росія провела навчання з тимчасового перекриття доступу росіян до Інтернету і того ж року ухвалила закон про «суверенний Інтернет».
Однак, ці зусилля Москви активізувалися після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. Більшість незалежних ЗМІ були закриті або перемістилися за кордон, також запроваджувалися обмеження на доступ громадян до іноземних ЗМІ, зазначають у Міноборони Британії.
“Ефект обмежень ще належить побачити, оскільки освічені росіяни продовжують знаходити винахідливі способи, щоб оминути ці заходи”, – йдеться у зведенні.
З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в росії заблокували понад мільйон сайтів, у тому числі соціальні мережі Facebook, Instagram та Twitter (зараз – X).