русский корабльнахуй
 
Останні новини  05 липня 2024 13:49 

Чи штрафуватимуть у Чернівцях за шум від генераторів

підтримай автора: оригінал
15
-
0
З моменту, як в Україні почалися відключення світла у 2024 році, найпоширеніший звук, який чути на вулицях Чернівців - це гудіння генераторів. Чи є якісь обмеження щодо рівня шуму від них та санітарні вимоги до розміщення генераторів - зʼясовував сайт 0372.ua.
Вже понад місяць головний звук Чернівців - це шум від генераторів, які стоять майже біля кожного магазина, кафе чи аптеки. З одного боку цей шум приносить містянам дискомфорт, а з іншого - люди вже починають звикати до цього фонового подразника.
Сайт 0372.ua вирішив дізнатися, чи існують санітарні норми щодо рівня шуму, чи контролюються вони зараз, і чи є інформація про те, наскільки гучно зараз у Чернівцях. Для цього ми відправили запит до міської ради. На запит нам відповів Департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування.
Згідно з відповіддю Департаменту, зараз відсутні нормативно-правові документи у сфері санітарного та благополуччя населення, які встановлюють вимоги до встановлення та умов експлуатації документів.
Водночас є стаття 32 Закону України "Про систему громадського здоровʼя". Вона каже, що шум на захищених обʼєктах під час будь-якої діяльності не повинен перевищувати медико-санітарні норми.
Читайте: Скільки в Чернівцях вибухнуло генераторів та як цьому протидіяти
Допустимі рівні звуку в житлових будинках становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі. На території житлової забудови - 50-60 дБА вдень та 40-50 дБА вночі.
Однак, згідно з даною статтею, ці вимоги не застосовуються під час ліквідації аварій, стихійних лих та надзвичайних ситуацій, а також коли життєдіяльність залежить від шумних приладів. Тому і за надмірний шум власників генераторів не штрафуватимуть.
Попри це, власники генераторів мають дбати про те, щоб зменшити рівень шуму та запобігти його утворення. Для цього мають вживати організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи. Це стосується таких локацій:
  • У житлових будинках та на прибудинкових територіях;
  • У закладах охорони здоровʼя, санітарно-курортних закладах, закладах соцзахисту, освіти і культури;
  • У готелях та гуртожитках;
  • У приміщеннях закладів харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
  • В інших будівлях та приміщеннях, де постійно перебувають люди.
  • Зазначається, що під час воєнного стану та протягом пів року після його скасування власники генераторів можуть не оформлювати дозволи на них і, відповідно, використовувати без дозволу. Але це не стосується генераторів, які є частиною нерухомого майна і введені в експлуатацію до 24 лютого 2022 року. Загалом цей дозвіл надається на викиди шкідливих речовин в атмосферу.
    Також нам відповіли, що міська рада не виписує штрафи за порушення використання генераторів. А дотримання санітарних норм контролює Держпродспоживслужба.
    Підписуйтесь на наш Instagram