русский корабльнахуй
 
Останні новини  04 липня 2024 12:42 

Росія нищить, Україна оцифровує - як під час війни зберігають старовинні документи

підтримай автора: оригінал
9
-
0
Сьогодні у Чернівці завітав голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов. Він розповів про те, які документи та знахідки вдалося виявити та оцифрувати, які втрати поніс архів під час російського вторгнення з 2014 року, і що втрачено вже під час повномасштабної війни з рф.
Анатолій Хромов розповів, що Україна має найбільший за обсягом документів архів, який зберігає понад 86 млн окремих справ. За темпами оцифрування архівів Україна випередила Польщу та інші європейські країни.
Це мільярди сторінок. Також разом з паперовими досі зберігаються аудіовізуальні документи на плівках.
Зараз триває активне оцифрування архіву. Так, минулого року в Україні оцифрували понад 21 млн архівних аркушів.
Під час повномасштабної війни однією з найбільших проблем стала ситуація з архівом Херсонської області. Під час окупації він був пограбований, і близько 40% документів звідти росіяни вивезли в тимчасово окупований Крим. Але водночас до 40% пограбованих фондів збереглися в цифровому форматі. І на законодавчому рівні цифрові копії в Україні вважаються легальними так само як і оригінальні.
Але найбільшими втратами національного архівного фонду відзначився 2014 рік, коли росія вдерлася на схід України та окупувала Крим. Були захоплені архіви Донецької та Луганської областей, автономної республіки Крим та Севастополя. Тоді держава нічого не змогла, щоб врятувати ті архіви, і втрати оцінюються приблизно у 8-9% національного архіву.
Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз
Ще один прикрий факт полягає в тому, совєцький союз на початку минулого століття доклав зусиль, аби знищити архівні документи. Відбувалося це під час так званої макулатурної кампанії. В рамках цієї кампанії совєти просували ідею, що промисловість потребує макулатури. на листівках архівістів тоді зображали у вигляді щурів.
З 2022 року Державний архів долучений до проєкту американської некомерційної організації FamilySearch. Він направлений на оцифрування всіх документів, повʼязаних з генеалогією та родинною історією. Сюди входять, наприклад, медичні книги, акти цивільного стану, судові справи, документи комуністичних репресивних органів, кримінальні справи, переписи населення, нотаріальні акти тощо. Ці документи вже доступні онлайн, а фінальна мета - оцифрувати максимум з тих документів, які збереглися.
Також створений Міжархівний пошуковий портал, де можна знайти вже оцифровані документи з восьми центральних архівів.
Одна з причин, чому зараз активно оцифровують архів - захист історії від знищення росією. Зараз встановлюються загальні обсяги втрат архіву, остаточні цифри будуть відомі тільки після війни та деокупації територій. Але попередньо, за словами Антона Хромова, загальні втрати національного архіву можуть сягнути до 1,5%.
Читайте: Що відомо про річку Прут та її історію