русский корабльнахуй
 
Економіка  24 червня 2024 19:01 

Аукціон з продажу Неполоковецького хлібокомбінату на Буковині не відбувся: що сталося?!

підтримай автора: оригінал
16
1.2k
0
Неполоковецький хлібокомбінат. Суспільне Чернівці / Марія Мороз
Аукціон з продажу Неполоковецького хлібокомбінату у Чернівецькій області не відбувся – на торги не подався жоден учасник. Через це аукціон оголосили повторно, а стартову вартість підприємства зменшили вдвічі.
Про це Суспільному повідомили в обласному відділенні фонду Держмайна.
Раніше підприємство виставили на аукціон зі стартовою ціною у 217 мільйонів гривень. За інформацією фонду, оскільки аукціон не відбувся, система продажу автоматично оголосила нові торги. Водночас стартову вартість підприємства знизили вдвічі – наразі вона становить понад 108 мільйонів гривень.
Повторний аукціон з продажу комбінату відбудеться 2 липня.
Неполоковецький комбінат хлібопродуктів не працює приблизно рік й накопичує борги. Він у держвласності, але відновити його роботу держава не може — не має грошей. Тому підприємство виставили на приватизацію – рішення про це ухвалили ще до повномасштабної війни.
Втім, за інформацією регіонального відділення фонду Держмайна, виставити підприємство на аукціон декілька років не могли через дві причини: податкова застава та арешт нерухомого майна комбінату та екскерівник, якого призначали, вказував вартість активів у понад 250 мільйон гривень, тому під малу приватизацію цей обʼєкт не підпав.
Підприємство займає 19 гектарів — на території є залізнична колія, автомобільна дорога, асфальтні дороги.
За словами начальниці управління регіонального відділення фонду держмайна Ірини ​​Комаровської, хлібокомбінат, який побудований 30 років тому, має застаріле обладнання. Водночас частина обладнання у робочому стані, наприклад, механізми елеватора та млина працюють.
"Є висипка зерна з загрузкою на елеватор. Так можна перевантажувати у залізнодорожні вагони", — розповідає начальник охорони заводу Степан.
На території підприємства розташовані понад сто приміщень: корпуси управління, депо, електроцехи, складські приміщення та інші. Частина — збережені.
Новий власник хлібокомбінату повинен буде сплатити борги перед бюджетом та зарплату працівникам. Станом на 31 березня заборгованість становить 26 мільйонів, але щомісяця сума зростає. Також новий власник зобовʼязується не звільняти працівників впродовж пів року.
Як у громаді реагують на приватизацію хлібокомбінату? Голова Неполоковецької громади Григорій Храпко у коментарі Суспільному сказав, що підприємство боргує за оренду землі приблизно три мільйони гривень. "Дуже хотілося б, щоб це запрацювало, щоб тут був рух, щоб люди мали робочі місця", — каже Григорій Храпко.