русский корабльнахуй
 
Цікаво  20 червня 2024 08:39 

Найдовший день і найкоротша ніч: сьогодні - День літнього сонцестояння

підтримай автора: оригінал
14
1k
0
Фото ілюстративне
Сонцестояння – це астрономічне явище, коли центр диска Сонця проходить через точки екліптики (точки сонцестояння), найбільш віддалені від небесного екватора (площини, перпендикулярної до осі Землі).
День літнього сонцестояння настає, коли один з полюсів землі нахилений до сонця під найбільшим кутом. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УП.Життя.
Назва цього явища пов’язана з тим, що поблизу точки сонцестояння схилення Сонця впродовж кількох днів змінюється дуже повільно. Його висота у верхній кульмінації у дні до та після сонцестояння практично однакова, звідси і назва, бо здається, що «Сонце стоїть». День літнього сонцестояння у північній півкулі вважають за початок астрономічного літа.
Якщо позначати положення сонця на небосхилі упродовж року, вийде ось така крива, яка зветься аналема. Найвища її точка і є літнє сонцестояння
Дата літнього сонцестояння може змінюватися від 20 до 23 червня. У 2024 році в Україні сонцестояння пройде 20 червня о 23.50 за київським часом
Чим відрізняється літнє і зимове сонцестояння
Розрізняють літнє і зимове сонцестояння.
У час літнього сонцестояння ми переживаємо найдовший день і найкоротшу ніч у році. Під час зимового навпаки – найдовша ніч і найкоротший день.
Між ними є час, коли день і ніч рівні за тривалістю – це осіннє і весняне рівнодення.
У різних країнах світу цей день має різне значення. У деяких він знаменує початок літа, в інших – його середину або й навіть кінець.
Купала і літнє сонцестояння
На теренах нашої держави в давнину літнє сонцестояння було пов’язане зі святом Івана Купала. Тоді як дата сонцестояння може припадати на різні дні, купальська ніч припадає з 23 на 24 червня.
У дохристиянські часи люди вірили, що коли Сонце у зеніті і дає найбільше світла і тепла, воно виявляє найвищу чудодійну силу для рослинного, тваринного світу і людини.