русский корабльнахуй
 
Чернівці  18 червня 2024 10:40 

Лікарні Чернівецької області перевіряє Національна служби здоров'я України: до кого є питання

підтримай автора: оригінал
20
1.6k
0
Після моніторингу у травні 2024 року є зауваження до Вижницької багатопрофільної лікарні та обласного перинатального центру.
У Чернівцях з робочим візитом перебуває голова НСЗУ Наталія Гусак, пише Медіа агентство АСС. Вона розповіла про перевірки закладів охорони здоров'я за Програмою медичних гарантій. Також вона нагадала про важливість дотримання умов договору та надання всіх послуг згідно з контрактом.
Моніторинг дозволяє НСЗУ краще перевірити використання коштів, котрі направляються для безоплатної допомоги пацієнту. У разі порушень – іде перерахунок коштів чи розірвання договорів.
Такі перевірки є двох типів: автоматичні та фактичні. Автоматичні – це дистанційний аналіз записів у електронній системі охорони здоров'я. Фактичний – візит до закладу або запит певних документів для вивчення.
«У кінці 2023 року після фактичного моніторингу НСЗУ виявила низку порушень у Вижницькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування. Йдеться про несвоєчасне внесення до електронної системи інформації, звітів про медпослуги, направлення та рецепти. А вже у цьому році після автоматичного моніторингу у нас знову є питання до цієї ж таки лікарні у Вижниці та ще й до обласного перинатального центру», - зазначила Наталія Гусак.
У Чернівецькому обласному перинатальному центрі є зауваження до тривалості перебування вагітних у закладах охорони здоров'я. Так, за результатами автоматичного моніторингу, у медзакладі необґрунтовано госпіталізовували вагітних у стаціонар на 1 добу перед пологами. НСЗУ вже отримала з цього приводу пояснення від медзакладу, надалі це буде обговорено з експертами з акушерства та гінекології для прийняття остаточного рішення щодо врегулювання питання.
У Вижницькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування при моніторинговому візиті виявлено несвоєчасне внесення до електронної системи охорони здоров’я повної і достовірної інформації, а також при автоматичному моніторингу вкрай низький відсоток застосування тромболітиків при наданні допомоги при гострому інсульті. За даними ЕСОЗ, у медзаклад у 2024 році потрапили 56 пацієнтів з діагнозом інсульт, 53 з яких – з ішемічним інсультом. І лише в одному випадку застосовувалася тромболітична терапія.
Однією з підстав провести перевірку закладу є скарги від пацієнтів. Цьогоріч НСЗУ отримала 6 скарг на роботу закладів охорони здоров'я на Буковині – і це найменший показних в Україні.
В НСЗУ закликають скаржитись і цим самим дисциплінувати медперсонал: безкоштовний номер контакт-центру 16-77.
«Також ми починаємо верифікувати дані за кількома реєстрами. Онлайн бачимо, кому допомога іде, а людина вже померла, чи людини нема - а декларація є, або лікар відсутній – а по факту він створений у системі. Наприклад, лікар вже не в Україні, а зарплата нараховується. Раніше ніхто не перевіряв це так прискіпливо, та ми за чистоту даних. Аби фокус був на коштах, і вони йшли у заклади, яким довіряють пацієнти», - додала Наталя Гусак.
У 2024 році медзаклади Чернівецької області отримали від НСЗУ 4 мільярди гривень за Програмою медичних гарантій (у 2023 році - 3 мільярди гривень).
Підготував Всеволод Сопронюк, студент Чернівецького національного університету