русский корабльнахуй
 
Новини  13 червня 2024 21:50 

Україна та США уклали безпекову угоду на 10 років

підтримай автора: оригінал
25
-
-
Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден у четвер, 13 червня, підписали десятирічну двосторонню угоду про безпеку.
Про це повідомило агентство Reuters.
“Сторони визнають цю угоду як міст до можливого членства України в НАТО”, — йдеться в тексті угоди.
Також, згідно з текстом угоди, США підтверджують свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.
“Сполучені Штати мають намір надати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки й оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію [рф]”, — сказано в документі.
Угода підписана в Апулії на півдні Італії під час саміту Великої сімки. Також цього дня президент України підписав безпекову угоду з Японією. Країна має надати Україні 4,5 млрд доларів США протягом 2024 року і буде підтримувати українців впродовж 10-річного строку угоди.
Раніше телеканал CNN повідомляв, що угода на 10 років зобов’яже США продовжувати навчання українських військових, розширювати співробітництво у виробництві зброї та військової техніки, продовжувати військову допомогу та обмінюватися більшим обсягом розвідданих.
Водночас газета The Washington Post повідомила, що майбутні президенти США зможуть вийти з угоди, оскільки вона не є договором і не буде ратифікована Конгресом США.
Україна станом на червень уклала двосторонні безпекові угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Бельгією, Іспанією, Португалією, а також зі Швецією, Ісландією та Норвегією. До списку тепер додалися США та Японія.