русский корабльнахуй
 
Новини  13 червня 2024 17:00 

Нацбанк знову зменшив облікову ставку

підтримай автора: оригінал
16
-
-
Національний банк України вирішив з 14 червня знизити облікову ставку з 13,5% до 13%. Очікується, що інфляція пришвидшиться до кінця року, однак залишатиметься помірною.
Про це повідомила пресслужба регулятора.
Таке зниження облікової ставки відповідає макропрогнозу НБУ. У банку кажуть, що в останні місяці гривневі заощадження залишалися затребуваними. А дохідність військових облігацій і гривневих депозитів захищала заощадження від інфляції, тож попит на них зберігається.
Приріст гривневих коштів українців на банківських депозитах строком від 3 місяців є стабільним. Водночас зростають вкладення громадян у гривневі військові облігації.
Усе це дало змогу Нацбанку знизити облікову ставку до 13%. Це має добре вплинути на захист гривневих заощаджень від інфляції та сприяти подальшому пожвавленню кредитування, що важливо для відновлення економіки, кажуть у регуляторі.
У Нацбанку додали, що ціновий тиск внаслідок війни зберігатиметься, також очікується пришвидшення інфляції в другому півріччі. Тому НБУ намагатиметься зберегти помірну інфляцію цього року і повернути її до цільового діапазону 5% в наступні роки.