русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  11 червня 2024 23:20 

У Чернівцях відкрили виставку картин на склі «Крихітний відблиск минулого» - фото та відео

підтримай автора: оригінал
20
2.2k
0
Сьогодні, 11 червня, у Чернівецькому обласному художньому музеї відкрили виставку картин на склі з колекції Юрія Миська "Крихітний відблиск минулого".
Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua
Більшість картин, яка представлені на виставці, виготовлена в 50-70-х роках минулого століття.
На виставці представили 61 картину за скла.
"Ви не уявляєте скільки сил та праці вкладено в картини, адже вони не були такими гарними, блискучими. Кожне листкове скло потребувало очищення, реставрації, вставлення в нову раму. Також зробити пошук, якщо це можливо, автора. Скло є дуже крихким матеріалом", – каже колекціонер Юрій Миська.
Ікони на склі малювалися переважно не для храму, а для інтер’єру помешкань.
Перші зразки народної картини датуються 1920-ми роками, її масове виробництво і поширення розпочинається у перші повоєнні роки, досягає вершини в 1950-х роках, і досить активно функціонує аж до кінця 1970-х років.
Одним із найбільш масових і поширених майже по всій Україні є сюжет із зображенням людей, що йдуть до церкви.
"Також досить поширеним є зображення замку на озері з лебедями. Густі, нерідко квітучі дерева навколо замку, озеро, в якому відбивається рожевий захід сонця, білі лебеді на темній воді надають композиціям романтичного настрою. Популярним є зображення натюрморту з квітами, плодами, як символу родинної злагоди й добробуту. Серед найбільш відомих і поширених сюжетів народної картини чільне місце посідає "Козак і дівчина біля криниці", – розповідає колекціонер Юрій Мисько.
Виставка триватиме місяць.
Редактор: Ангеліна Петльована
11-06-2024, 23:20