русский корабльнахуй
 
Новини  10 червня 2024 12:14 

На місцевих виборах у Румунії перемогли помірковані демократи, націоналісти – на другому місці

підтримай автора: оригінал
12
1.6k
0
Фото: Andreea Alexandru / AP
Політолог проаналізував результати місцевих виборів у Румунії та пояснив, як це вплине на українців На місцевих виборах у Румунії, які пройшли у неділю, перемогли помірковані демократи, націоналісти посіли друге місце.
Політолог Руслан Рохов проаналізував результати виборів в країні.
В Румунії національна коаліція партій чинного президента та премʼєр-міністра взяли понад 50% голосів.
"Це прекрасний результат не лише для утримання більшої питомої ваги поміркованих проукраїнських сила в Європарламенті, а й для стабільності стратегічного партнерства між Україною та нашим південно-західним сусідом", - каже політолог.
В Румунії 9 червня 2024 року проходили одночасні місцеві вибори. Це відчасти є політтехнологічний хід, адже так піднято явку виборців. Блок двох партій, які перемогли, має найбільшу кількість голів громад. Це допомогло здобути більше голосів для PSD та PNL, які цього разу йшли одним списком, зазначає фахівець.
"Це не випадковість, що в Румунії ці два основні конкурента в Європі пішли разом. Дані партії мають стратегічне партнерство на поточний цикл виборів. Окрім виборів до Європарламенту та місцевих виборів цьогоріч румуни обиратимуть президента, а потім парламент.
Партія PNL, яка багато років лідирувала в електоральних симпатіях і має поточного президента, стрімко почала втрачати підтримку, що виявили соціологічні дослідження. Для того, щоб не дати «розгойдати» помірковану Румунію, помірковані партії вирішили домовитись про спільну гру.
Це вже вдруге ці партії продемонстрували подібну політичну зрілість. Першого разу такий кейс мав місце за результатами формування коаліції, коли попередній премʼєр від PNL склав повноваження і було призначено премʼєр-міністром Румунії Марчела Чолаку від PSD. Бо так було домовлено в результаті формування коаліції двох партій на моменті лідерства народників", - підкреслює Руслан Рохов.
Політолог зазначає, що коаліція планує разом йти на президентські та парламентські вибори. Цього разу в сильній позиції PSD, які воліли би бачити кандидатом від коаліції пана Чолаку. Щоб гарантувати продовження джентельменського партнерства першими відбудуться саме президентські вибори. Слідом відбудуться парламентські вибори, де дві партії зафіксують фінальний результат поточного політичного циклу.
"53% на виборах до Європарламенту свідчать, що коаліція контролює ситуацію. Ба більше, в неї за потреби є це одна право-центристська сила, яка обʼєднує лібералів та поміркованих правих. До Європарламенту це обʼєднання отримало 11% голосів, що гарантувало йому третю кількість мандатів у Брюсселі.
Ультраправі AUR хоч і зайняли друге місце, але це вже не ті захмарні рейтинги, ні мало місце минулого року. 15% голосів румунських друзів Путіна нам не страшні.
Відтак можна говорити, що з боку Румунії для нас нічого не зміниться. Україна продовжує мати надійних поміркованих партнерів.
З чим я нас вітаю!", - підсумовує політолог.