русский корабльнахуй
 
Армія  08 червня 2024 00:45 

Українцям, які прийдуть до ТЦК без повістки, дозволять служити в ЗСУ лише один рік - Веніславський

підтримай автора: оригінал
19
8.8k
5
В Україні триває мобілізація. При цьому громадяни, які без повістки добровільно з'являться в ТЦК, можуть розраховувати лише на рік обов'язкової служби в ЗСУ. Після року вони матимуть змогу звільнитися з військової служби.
Такою інформацією поділився член комітету Верховної Ради з національної безпеки Федір Веніславський, пише Today.ua.
За словами політика, є принципова різниця між військовозобов'язаними, які з'явились до ТЦК за викликом (за повісткою), і тими, хто прийшов добровільно без повістки для уточнення даних.
У першому випадку, як правило, військовозобов'язаного відразу відправляють на медкомісію і мобілізують. У другому випадку – чоловіку дадуть вибір: чекати повістки на проходження медкомісії та мобілізацію чи добровільно укласти контракт із ЗСУ.
Той, хто добровільно укладе контракт із ЗСУ, матиме певні преференції. У першу чергу це стосуватиметься тривалості військової служби. Контракт можна укласти лише на рік. І після закінчення річного терміну військовослужбовець матиме право його не продовжувати. Тобто, служба у ЗСУ для нього може тривати лише один рік.
"Якщо людина отримає повістку - вона є мобілізованою. Якщо людина прийшла без повістки - вона має право укласти контракт на зарахування на військову службу. Це буде не мобілізована, а людина, яка добровільно вступила на військову службу за контрактом. Вона має право укласти контракт на рік", - пояснив Веніславський.
Можливість звільнитися після року служби була спеціально передбачена для тих, хто добровільно вступає до війська, поділився нардеп.
Щоправда, незрозуміло, чому ця норма закону не поширюється на добровольців, які також пішли до війська добровольцями ледь не з першого дня війни і служать вже третій рік.
До речі, в новому законопроекті про мобілізацію була передбачена норма про демобілізацію військовослужбовців через 36 місяців служби, тобто через три роки. Однак згодом цю норму із законопроекту вилучили, і новий закон уже був прийнятий без строків демобілізації.