русский корабльнахуй
 
Новини України  04 червня 2024 23:00 

Що буде з субсидіями після зміни тарифу на електроенергію — відповіли в Пенсійному фонді

підтримай автора: оригінал
21
955
1
В Україні проведуть автоматичний перерахунок субсидій після підвищення ціни на електроенергію.
Про це повідомили в Пенсійному фонді України.
Як пояснили в ПФУ, урядовою постановою №848 від 21 жовтня 1995 року передбачено, що в разі зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок житлової субсидії здійснюється без звернення громадян.
Тобто одержувачам уже призначених субсидій для перерахунку розмірів виплат після зміни тарифу на електроенергію не треба звертатися до органів ПФУ.
А оскільки збільшення тарифу відбулося з 1 червня, то й сума перерахованої субсидії буде відображена вже у виплаті за червень, яку споживачі отримають наступного місяця — в липні.
Житлові субсидії продовжують автоматично, але не всім
З травня житлові субсидії на наступний період більшості одержувачів призначили автоматично до 30 квітня 2025 року. Однак за умови, якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств, повідомляли в ПФУ.
Водночас серед субсидіантів є певні категорії, яким субсидію можуть призначити за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи й витрати. Так, житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:
заявник орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
у складі домогосподарства є переселенці;
кількість людей, які фактично проживають у домогосподарстві, менша, ніж кількість зареєстрованих;
домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
На підставі звернення надається житлова субсидія на неопалювальний сезон і людям, яким на опалювальний період було розраховано субсидію розміром 0,00 гривень.
Крім того, для продовження отримання виплат потрібно звернутися до Пенсійного фонду отримувачам субсидії та пільг, які станом на 24 лютого 2022 року проживали чи проживають на тимчасово окупованих територіях або на територіях активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не зверталися для перепризначення субсидії чи пільги.
Тариф на електроенергію змінився
Кабінет Міністрів з 1 червня підвищив ціну на електроенергію для населення. Тепер тариф становить 4,32 грн/кВт·год. Новий тариф діятиме щонайменше до кінця квітня 2025 року.
Як пояснив міністр енергетики Герман Галущенко, якби росія систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України, то тарифи поки що залишились би незмінними. Тож, за його словами, підвищення тарифу — "це складний, але необхідний крок", адже мета — "не залишитися без світла і втримати енергосистему".
Редактор: Анна Семьонова
4-06-2024, 23:00