русский корабльнахуй
 
Україна  04 червня 2024 16:47 

Верховна Рада ухвалила закон про статус англійської мови в Україні

підтримай автора: оригінал
21
881
0
Верховна рада підтримала у другому читанні законопроєкт №9432, який визначає англійську мовою міжнародного спілкування.
Про рішення повідомив заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді та спорту і голова Підкомітету з питань національно-патріотичного виховання Василь Мокан, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УП.
Документ офіційно закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, а також визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою.
Законопроєкт також унормовує особливості застосування англійської в роботі органів державної влади і місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоровʼя тощо.
Він також передбачає:
- вивчення англійської мови у дитсадках;
- надбавку держслужбовцям за володіння англійською у розмірі 10% окладу;
- дублювання сайтів органів влади англійською;
- показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською.
Водночас, відповідно до мовного закону, кількість кіносеансів мовою оригіналу (англійською) не може перевищувати 10%.
Також за словами народного депутата Ярослава Железняка, обранці підтримали правку №336, яка передбачає створення програми компенсації кінотеатрам недоотриманих прибутків за продаж квитків на фільми англійською з державного бюджету.
Проте Уповноважений зі захисту державної мови Тарас Кремінь називає цю правку "доволі суперечливою", адже вона фактично спрямована на те, щоб українські кінотеатри демонстрували фільми англійською.