русский корабльнахуй
 
Останні новини  31 травня 2024 17:07 

Немає будинку, немає рішення - чому Чернівці нічого не роблять з місцем обвалу триповерхівки

підтримай автора: оригінал
13
-
0
У вересні 2023 року у центрі Чернівців на вулиці Руській, 6 обвалився житловий будинок, де на першому поверсі займали приміщення різні представники бізнесу. Відтоді у місті досі не вирішили, що робити з місцем, на якому був будинок.
Наприкінці вересня 2023 року обвалився триповерховий будинок по вулиці Руській, 6. У будинку залишалась лише одна квартира з жильцями. Вони не хотіли переселятись, однак в останній момент дали згоду, що їх врятувало.
Будинок швидко демонтували. Відтоді на тому місці нічого немає, і невідомо, коли там будуть зводити нову будівлю.
Сайт 0372.ua вирішив через запит дізнатися у міської ради, що буде з місцем, де завалився будинок. І чи планують там будувати щось нове.
На наш запит Департамент інфраструктури та благоустрою коротко відповів, що відсутнє чітке законодавче визначення варіантів розвʼязання даного питання. Зараз опрацьовують правовий механізм, як врегулювати питання із власниками нежитлових приміщень першого поверху будинку №6 на вулиці Руській.
Демонтаж обваленого будинку по Руській, 6 восени 2023 року
Демонтаж обваленого будинку по Руській, 6 восени 2023 року
Нагадаємо, що в листопаді 2023 року начальниця Управління охорони культурної спадщини Вікторія Діденко пояснила ситуацію з цим будинком.
По вулиці Руській, 6 будинок почав руйнуватися дуже стрімко, тому що там була така скрита проблема. Мешканці свого часу зробили перепланування, пробили там багато вентиляційних отворів і віконець.
Та й сам будинок за його історію не раз перебудовувався, там побудували третій поверх. Ще й вхід у нього був прорубаний через 8-й підʼїзд іншого будинку.
Звичайно, що на будівництво чогось нового по Руській, 6 будуть проводити конкурс - каже начальниця управління. Це місце в будь-якому випадку буде забудовано, тому що там не може бути такого великого пустого простору. А тим більше, що там був бізнес на першому поверсі. І тому з людьми працює юридичне управління, щодо того, чи будуть їм виплачувати компенсацію, чи запропонують якусь альтернативу.
“Ми зробили 3D-сканування на момент розбирання цієї будівлі. Там виникла така проблема з цим будинком - виявилось, що це у нас така памʼятка - не памʼятка. Ми буквально недавно зрозуміли, що колись при прийнятті рішення про взяття на облік пам'яток виникла помилка з назвою вулиці”
Так, у 1991 році було розпорядження представника президента України в Чернівецькій області про взяття на облік памʼяток. І тоді переплутали назви вулиць - замість Ризької вказали Руську.
Долучайтесь до нашої спільноти в Instagram
Тобто спочатку обʼєкт на вулиці Ризькій, 6 був запропонований для взяття на облік як памʼятки. А Руська, 6 – це об'єкт фонової забудови, який не має історичної цінності. Але через помилку будинок став памʼяткою, і зазначається в реєстрі він як монастир.
Зараз будинку вже немає, але залишалася робота з тим, аби вилучити його з реєстру спадщини і внести туди обʼєкт на Ризькій.
Загалом у Чернівцях декілька аварійних будинків - на Шептицького, Лермонтова та Вокзальній (колишня Гагаріна. Там будинок нікому не належить і його з 2007 року ніяк не можуть вилучити з реєстру памʼяток).
Читайте: Чи будуть у Чернівцях ремонтувати площу на Руському мосту