русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  30 травня 2024 10:59 

"Аж блювати хочеться": мешканці мікрорайонів у Чернівцях скаржаться на сильний сморід

підтримай автора: оригінал
18
6.8k
0
Фото ілюстративне
Мешканці мікрорайонів Гарячий Урбан, Гравітон, Кемпінг та Калічанка в Чернівцях потерпають від смороду стічних вод. Він долинає з Прута і буває то сильнішим, то ледве вловимим – залежно від напрямку вітру, погоди.
Останнім часом він ще більше посилився, нарікають люди у фб-спільноті "Активний Гравітон", пише molbuk.ua
"Сморід настільки нестерпний, що викликає блювоту! Неможливо вікно відкрити, як вся квартира починає воняти. На вулиці мамочки з маленькими діточками у візочках гуляють", - пише Наталія Войценко.
"Ще такої вонізми, як учора ввечері, не було, аж на рвоту потягнуло. Оце так провітрила квартиру на ніч", - написала 29 травня Ольга Головач.
"Якщо мерія відмовиться вирішувати це питання, я буду писати позов в прокуратуру за завдання шкоди моєму здоров'ю з виплатою мені компенсації в межах 200 тис грн. Я вже шлунок собі зірвала рвотою", - скаржиться Valentina Paly.
"Створена робоча група з цього питання. Будемо вирішувати проблему", - відповіла у коментарях секретарка міськради Марина Кирилюк.
У Чернівціводоканалі прокоментували, що є декілька причин виникнення неприємного запаху в різних районах міста в теплу пору року. Перше - це випаровування з мулових карт, на які вивантажується надлишковий мул, що виникає в процесі очистки стічних вод. Дана технологія була впроваджена на всіх водоканалах ще з радянського періоду, інших технологій не існувало.
Друга причина, за повідомленням водоканалу, - це те, що значна частина міста залишається неканалізованою. Це часто призводить до неприйнятних умов експлуатації вигрібних ям жителями, що не відповідають санітарним нормам.
Третя причина - перевезення нечистот із вигрібних ям асенізаторними машинами, несанкціоновані зливи нечистот поза пунктами приймання.
Шляхи вирішення проблеми бачать так:
"У рамках проєкту реконструкції муніципального водного господарства Чернівців передбачена реконструкція очисних споруд каналізації в селі Магала. Проєктом передбачені нові технологічні схеми переробки та осушення надлишкового мулу, що виключить наповнення мулових карт, та дозволить провести осушення існуючих мулових майданчиків, зробити рекультивацію земель", - ідеться у інформації водоканалу.
Також зараз через технологічні роботи закритий один із пунктів приймання нечистот. Прийом відбувається тільки на очисних спорудах каналізації в селі Магала.
"Найближчим часом зможемо відкрити другий пункт прийому нечистот та зменшити вплив цього фактору в районі Магала/Гравітон", - обіцяють у водоканалі.
Редактор: Галина Олійник
30-05-2024, 10:59