русский корабльнахуй
 
Новини  28 травня 2024 19:21 

У Чернівцях вичерпався ресурс землі для кладовищ: чи збудують крематорій?

підтримай автора: оригінал
14
1.3k
0
Фото: ілюстративне
У міській раді розповіли, як планують вирішувати проблему із нестачею землі для поховань
У Чернівцях вичерпано ресурс землі для кладовищ. Спільно з юридичним управлінням у міській раді опрацьовують можливість викупу для суспільних потреб земельних ділянок, паїв, які межують з кладовищем, у приватних осіб, йдеться про 3-4 га землі.
Про це пише Медіа агентство АСС.
Заступник міського голови Ігор Крохмаль пояснив, що про будівництво комунального закладу, який надавав би послуги з кремації, зараз не йдеться, адже це суттєве навантаження на міський бюджет.
Проте, якщо у Верховній Раді переглянуть закон та дозволять приватним підприємцям надавати такі послуги, є висока ймовірність, що у Чернівцях з'явиться крематорій.
«Ми очікували на те, що до війни при профільному комітеті Верховної Ради була створена робоча група, яка займалася суто змінами до закону про поховання.
Проблема в чому – закон про поховання чітко визначає, що це є монополія органів влади, органів місцевого самоврядування, тобто здійснювати поховання, кремацію тощо ніхто не може крім органів місцевого самоврядування. У змінах до закону була прописана ініціатива дозволити це виконувати приватним підприємцям, займатися похоронною справою, в тому числі і проводити кремацію з відповідним дотриманням усіх норм.
Збудувати сам крематорій вартує дуже багато, в бюджеті таких коштів немає. Залучити інвестора – не можемо, бо це монополія місцевих рад. Сама процедура кремації є досить дороговартісна. Також все залежить і від того, які в людей традиції, ми прекрасно розуміємо, що не всі кремуватимуть своїх померлих родичів. Утримувати такий комплекс - нереальне навантаження на бюджет. Війна призупинила прийняття змін у ВР, сподіваємось, ця робота відновиться. Думаю, якщо закон приймуть, то в нас з’являться приватні підприємці, які надаватимуть послуги з кремації».