русский корабльнахуй
 
Міжнародні новини  26 травня 2024 10:51 

У Румунії затримали російського шпигуна, який стежив за військовими об'єктами НАТО у прикордонному з Україною повіті

підтримай автора: оригінал
18
725
0
Ілюстрація з відкритих джерел
МЗС Румунії оголосило персоною нон грата дипломата Посольства росії у Бухаресті. Про це повідомляє румунська служба Радіо Свобода із посиланням на відомство. У МЗС росії пообіцяли вжити заходів у відповідь.
Російський дипломат вів "діяльність, що суперечить нормам Віденської конвенції про дипломатичні зносини", йдеться у повідомленні, яке цитує празьке видання “Настоящее время”.
Незадовго до того, як міністерство закордонних справ оголосило про його висилку, Управління з розслідування організованої злочинності та тероризму Румунії повідомило про затримання підозрюваного у шпигунстві на користь Росії. Він громадянин Румунії.
За версією слідства, чоловік із початку 2022 року стежив за військовими об'єктами Румунії та НАТО у повіті Тулча, який межує з Україною. "Він збирав інформацію військового характеру та робив фотографії військової бойової техніки та пересування особового складу у прикордонній з Україною зоні, які передавав дипломатам у посольстві Росії у Бухаресті", – йдеться у повідомленні управління.
За даними суду, його звуть Дорін-Олександр П. Чоловіка затримали 23 травня, у його будинку пройшов обшук. Суд ухвалив рішення про його арешт на 30 діб.
У квітні 2024 року Вища рада національної оборони Румунії заявила, що під виглядом українських біженців до країни потрапили російські шпигуни, які намагалися отримати інформацію про допомогу Україні, військові навчання та дислоковані в країні війська, а також вели кампанію з дезінформації про румунську армію та керівництво країни.