русский корабльнахуй
 
Чернівці  25 травня 2024 12:30 

Уряд не виділятиме гроші на зарплати вчителям малочисельних шкіл: на Буковині таких є 5

підтримай автора: оригінал
26
1.6k
0
Фото ілюстративне
Зміни вступлять в дію у 2025 році. Які є шляхи вирішення проблеми - читайте у матеріалі.
З 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб. Таку норму закладено у пункті 10 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 №245. Про це інформує Департамент фінансів Чернівецької ОДА, пише Медіа агентство АСС.
На сьогодні в області функціонує 5 малочисельних шкіл, в яких навчається від 12 до 43 учнів, кількість педагогічного персоналу в них - 45 ставок. Це школи у Рукшинській, Ставчанській, Кельменецькій, Кострижівській та Новоселицькій громадах.
За даними територіальних громад до 1 вересня 2025 року ситуація може змінитись. Окремі малочисельні школи з початку навчального року реорганізують у філії на базі опорних закладів, по деяких необхідно вирішувати питання з підвезення учнів шкільними автобусами до найближчих загальноосвітніх навчальних закладів.
Тобто територіальні громади мають вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл з місцевих бюджетів, пояснюють у Департаменті:
«У цьому році на зарплату педагогічному персоналу малочисельних шкіл вказаних вище громад буде спрямовано з державного бюджету близько 7,5 млн грн. У разі функціонування таких шкіл у вересні 2025 року необхідно буде вишукати кошти у місцевих бюджетах, що при теперішній ситуації є вкрай проблемним».
Тож, в установі закликали органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад вже починати роботу з реорганізації.