русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  23 травня 2024 23:40 

Працювала з Христиною Соловій та Іреною Карпою: історія фотографині, яка залишила Америку та повернулася додому на Буковину

підтримай автора: оригінал
10
1.2k
0
Фотографиня Аліна Рост – фотографувала багатьох знаменитостей. Лілія Подкопаєва, Jerry Heil, Христина Соловій, Ірена Карпа, Влад Яма, Анатолій Анатоліч, Оксана Муха, Оксана Кузів були частими клієнтами Аліни.
Та війна в Україні змінила і її життя. Фотографка не змогла залишитись осторонь, тому вирішила покинути Маямі разом з дітьми та повернутися туди, де народилась, – у маленьке село на Буковині.
Про це пише Обозрєватель.
У жінки була успішна робота фотографки у Маямі, де її клієнтами часто були українські зірки. Доньки Аліни працювали моделями для багатьох світових брендів. Та на другому році повномасштабного вторгнення вона ухвалює рішення повернутись в Україну – на рідну Буковину.
“Мене завжди тягнуло в Україну. Є категорія людей, які приїжджають за кордон і знаходять себе там, а я так не відчувала. От ніби все добре, але щось не те. Тому я намагалася щороку літати додому, і мої діти знають, що таке Україна, що таке село, кури, кози, по дахах лазити, ходити в реп'яха. Коли вони були маленькі, їм там дуже подобалося, бо відчували більше свободи. Зараз вже більше хочеться сходити в кіно, на шопінг чи той самий Starbucks. Але можу сказати, що діти однаково люблять що Маямі, в якому народилися, що моє село, в якому живуть наразі”, - розповідає Аліна.
Аліна Рост була фотографкою у багатьох відомих людей. Все почалося з фотосесії для письменниці Оксани Кузів.
“Коли я була у відпустці в Україні. Моя знайома знала Оксану особисто, звернула мою увагу на її творчість і запросила до Івано-Франківська, щоб я провела для неї фотосесію. Пам'ятаю свій перший досвід, як було лячно. Оксана виявилась дуже класною. Одна з моїх фотографій ввійшла в її книгу на обкладинку, де розміщено інформацію про автора, інші фотографії були на її афішах”, - згадує фотографиня.
Також вона сама пише знаменитостям, пропонуючи співпрацю.
"У США зробила фотосесію для переможниці телепроєкту "Голос країни-9" Оксани Мухи, у незвичному для неї образі.
До повномасштабного вторгнення співпрацювала з Владом Ямою для його сімейних фотосесій та була першою, кому Анатолій Анатоліч довірив зйомку вагітної дружини. Кілька разів фотографувала Jerry Heil – як у Маямі, так і нещодавно у Львові. Нещодавно у Чернівцях відбувся концерт Христини Соловій. Ми маємо спільних знайомих. Через них зв'язалась із її PR-агентом і домовилась про зйомку", - розповідає Аліна.
З 2023 року Аліна Рост живе у рідному селі на Буковині.
"Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, перше, що мені спало на думку Аліні: "Що я тут, у Маямі, роблю?" Звичайно, це звучало не дуже раціонально, навіть, можливо, по-дурному. Але перший мій порив, порив серця – от що я тут роблю?! Там війна, там мої батьки, там брат з сім'єю, там всі мої друзі. Все дороге мені – там, а я – тут. Як тільки закінчився навчальний рік, влітку 2022 року, я з дітьми полетіла в Україну. У Карпатах я волонтерила фотографкою в таборі для дітей-переселенців. Мені дуже хотілося бути корисною, робити хоч щось, відчувати, що я з українцями. Потім я повернулась до США, тому що в дітей навчання, але весь наступний рік жила думками про Україну. Навесні 2023 року я таки ухвалила рішення повернутися в Україну. Діти мене підтримали, і ось ми тут", - каже фотографиня.
Вона зізнається, що хотіла би створити щось важливе для просування іміджу України в світі, можливо, соціальний проєкт – за допомогою фотографії показувати українську природу, людей.
Редактор: Людмила Осадчук
23-05-2024, 23:40