русский корабльнахуй
 
Право  23 травня 2024 17:44 

Рада відхилила законопроєкт №9439, який мав дозволити Єрмаку і Татарову призначати зручних суддів - ЦПК

підтримай автора: оригінал
22
734
0
Сьогодні, 23 травня, народні депутати голосували за ухвалення законопроєкту №9439. Депутати провалили голосування і відтепер законопроєкт вважається відхиленим.
Раніше Центр протидії корупції (ЦПК) закликав народних депутатів не підтримувати цей законопроєкт. Адже він не несе жодної цінності, окрім як посилення контролю над призначенням суддів збоку Офісу Президента. Зокрема, після наших застережень депутати відхилили законопроєкт у першому читанні, - йдеться у повідомленні ЦПК.
Нагадаємо, що законопроєкт №9439 передбачав, що під час воєнного стану Президент зможе в ручному режимі повертати подання Вищої ради правосуддя (ВРП) щодо призначення судді, якщо щодо цієї особи є «компромат» від Служби безпеки (СБУ) чи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). При цьому, публічно повідомляти, яку компроментуючу інформацію знайшли правоохоронці та якими доказами вона підтверджується, не потрібно.
Таке рішення дало б можливість Офісу Президента призначати політично зручних суддів, посиливши свій вплив над судовою системою. Окрім того, що ця норма перекреслила б роки напрацювання судової реформи, вона ще й би спричинила додаткові корупційні ризики (антикорупційну експертизу комітету Верховної Ради законопроєкт не пройшов).
Майже рік тому народні депутати від «Слуги народу» вже намагалися протягти цей законопроєкт, проте тоді після реакції громадськості розгляд законопроєкту призупинили. На щастя, завдяки спільним зусиллям ЦПК і партнерів його не вдалося протягнути і тепер.