русский корабльнахуй
 
блоги  16 травня 2024 13:14 

Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука

підтримай автора: оригінал
21
1.4k
0
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції, а це понад 30 років тому, в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Виглядає так, наче радикалізація досягла такого рівня, як перед Першою світовою війною, коли сербські терористи-радикали здійснили вбивство екс-герцога та наслідника престолу Австро-Угорської імперії.
Важко передбачити, чи нам повідомлять реальні мотиви цього акту спротиву, бо надто суперечлива фігура цього відомого політика Словаччини. Починав він свою кар’єру ще у рядах комуністичної партії, але після падіння Варшавського договору та розпаду Радянського Союзу багато комуністів перемалювалися під різного роду демократичні партії, аби не втратити свого політичного впливу. Серед них був і Фіцо. Таке відбувалося по всій Європі у більшості країн соціалістичного табору. Чехословаччина (після 1968 року) та Болгарія за часів Союзу були вельми лояльними союзниками цієї імперії. Потрібно відзначити, що прикрою європейською традицією є те, коли у невеликих країнах віднаходяться сили, що прагнуть вислужитися перед диктаторами-узурпаторами. За часів Гітлера у більшості європейських країн виникали уряди, що легко ставали союзниками цього кривавого тирана. Не випадково і тепер Угорщина, Сербія, Словаччина та і інші так відверто прогинаються перед Путіним, а також перед лідером Китаю.
Політична біографія Фіцо, а це чотири терміни на чолі словацького уряду, підтверджує, що в країні є значні сили, що прагнуть всидіти на двох стільцях одночасно. Яскравим підтвердженням цьому є результати останніх президентських виборів у Словаччині, коли переміг проросійський кандидат. Цього штибу політики не проти отримувати кошти від ЄС, але водночас доїти та загравати із східними деспотіями, отримувати від них кредити чи дешеві сировинні ресурси. Тому, якщо розглядати версії мотивів нападу на нього, то чітко вимальовуються такі ймовірні варіанти.
За даними поліції, чоловік, що здійснив декілька пострілів у прем’єра має 71 рік, тож цілком ймовірно він може відноситися до того покоління, яке присвятило своє життя боротьбі із комуністами та за європейську майбутність своєї країни і йому вельми не подобаються такі різки розвороти держави на чолі із політиками-популістами. Ніхто із того покоління не хоче знову опинитися у країні, яка дрейфує від європейських цінностей.
За часів урядування Фіцо в країні були гучні корупційні розбірки, у яких навіть повідомлялося про тісні зв’язки урядовців із мафіозними структурами. Резонансною подією було вбивство журналіста – рослідувача цих сумнівних оборудок. До логічного завершення рослідування цього вбивства так і не дійшло. Мафія всесильна. Тому можлива і помста мафії за якість не виконані обіцянки та зобов’язання перед нею.
Вже не одна спецслужба Європи офіційно оголосила, що РФ перед європейськими виборами буде намагатися дестабілізувати ситуацію у європейських країнах і від гібридних атак перейшла до фази здійснення фізичних провокацій та терористичних актів, як на об’єкти важливої інфраструктури так і на окремих політиків. Тому виключати російського сліду ніяк не можна. Тим більше, що на болотах вже запіяли, про те, що до цього причетна наша держава. А хто як не злодій на ринку починає першим кричати – ловіть злодія.
Хоча, на моє переконання, ми мабуть не дізнаємось справжніх мотивів цього атентату. Хоча, можливо, я і помиляюсь.
Редактор: Наталія Шморгун
16-05-2024, 13:14