русский корабльнахуй
 
Чернівці  16 травня 2024 09:27 

Сьогодні Всесвітній день вишиванки: програма заходів у Чернівцях

підтримай автора: оригінал
25
1.1k
0
Фото з відкритих джерел
На всіх подіях Всесвітнього дня вишиванки в Україні та за кордоном збиратимуть кошти на FPV-дрони для українських захисників.
Всесвітній день вишиванки традиційно відзначають у третій четвер травня, пише Медіа агентство АСС.
На всіх подіях Всесвітнього дня вишиванки в Україні та за кордоном збиратимуть кошти на FPV-дрони для українських захисників.
«Це всесвітній день, який охоплює понад 100 країн світу. Усі ініціативи, події, заходи, масштабуються одночасно на всі регіони України та за кордоном. Цього року основною ідеєю свята є «Вишиваємо Перемогу». Це означає те, що кожен її вишиває на своєму місці. Наприклад, майстри вишивають сорочки з думкою і молитвою про те, що це захистить воїна, або ж такі вишиванки створюють мами чи дружини. Волонтери вишивають перемогу своєю роботою, лікарі тим, що рятують поранених. Головним акцентом буде боротьба наших воїнів. Навіть у них є такий сленг «вишиває дроном», тобто вправно керує», - розповіла співзасновниця свята, чернівчанка Леся Воронюк
Програма Всесвітнього дня вишиванки у Чернівцях:
10:00 – традиційна акція «Народжені у вишиванках», де новонародженим чернівчанам і чернівчанкам подарують вишиванки для немовлят.
12:00 – офіційне відкриття свята, презентація вишиванки «Бойова дронівка». Локація: сквер Дня вишиванки.
14:00 - 16:00 – курсування містом унікального ретро-тролейбуса, тематично оформленого до Всесвітнього дня вишиванки. Маршрут тролейбуса: за напрямком руху тролейбуса №1 (Чернівецький національний університет - вул. Яська).
17:00 – розмовний клуб англійською мовою на тему «How Well Do You Know Ukraine?» Локація: сквер Дня вишиванки.
19:00 – показ фільму «Соловей співає» Локація: освітньо-культурний простір «Гончаренко центр Чернівці» (вул. І. Франка, 2, 2-й поверх).
21:00 – «Поезія перемоги»: відеопроєкція на фасаді Палацу урочистих подій Локація: Палац урочистих подій (вул. О. Кобилянської, 29).
Історія свята
Вперше День вишиванки запропонувала відзначати студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету Леся Воронюк у 2006 році. Приводом для святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і багато інших студентів. Тоді Леся запропонувала одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, а тепер - це свято набуло міжнародних масштабів.